El Terminali Yerine Akıllı Telefon Kullanmak mümkün mü?
El Terminali yerine Akıllı Telefon da aynı işi görmez mi? bu soru çok sorulan, bize çok gelen bir soru.
Ortalama bir el Terminali fiyatı ortalama bir akıllı telefon fiyatının yaklaşık 3 ila 4 katı. Kimi zaman müşterilerimiz bu konuda bir kararsızlığa düşebiliyor.
Elbette “El Terminali yerine Akıllı Telefon da aynı işi görmez mi?” sorusunun bir doğru cevabı yok. Kimi projelerde tabi ki akıllı telefonla da işinizi yürütebilirsiniz. Ama bazı projeler de var ki, akıllı telefonla başlarsanız o akıllı telefona ödediğiniz para tümüyle boşa gideceği gibi bir de üstüne el terminaline para ödersiniz. Beş birim ödememek için iki birimlik yatırım yapıp, günün sonunda yedi birime mal olduğunu hüzünlü bir şekilde izleyebilirsiniz.
Doğru El Terminali Nasıl Seçilir?
Daha önceki bir blog yazımızda Doğru El Terminali Nasıl Seçilir? sorusuna cevap aramıştık. Önemli olan doğru ihtiyacı belirleyip projenizde el terminali mi akıllı telefon mu endüstriyel tablet mi gerektiğini keşfetmek. Bunun için de işi sadece bu ürünleri satmak olmayan, “Box Moving” denilen kutu satıcısı olmayan, işin satış öncesi ve satış sonrası süreçlerine de hakim bir çözüm ortağı ile ilerlemenizde fayda var. Çünkü doğru bir çözüm ortağı sizden önce yüzlerce kez benzer projeleri yapmış, sizin yapmanız muhtemel hataları defalarca denemiş, denendiğini görmüş ya da denenmesine engel olmuş.
Bu yüzden biz Desnet olarak 20 yılı aşkın deneyimimizle en küçük bir barkod okuyucuyu bile satarken ücretsiz bir danışmanlık hizmeti de sunuyoruz. Çünkü sizin fazladan harcayacağınız her bir dolar, hepimizin kesesinden eksiliyor. El Terminali yerine Akıllı Telefon kullanma kararını verirken bunu mutlaka hesaba katmalısınız.
Gelelim tekrar konumuza;
Öncelikle eğer barkod okuyucu zorunlu bir işiniz varsa o zaman el terminali kullanmanız gerekecektir. “Akıllı telefonun kamerasıyla barkod okuyamaz mıyım?” sorusunun yanıtı teknik olarak evet iken pratikte hayır olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü saha ortamında personelinizin akıllı telefonunun kamerasını açmak, fokuslamak, netlemesini beklemek ve okutmak gibi bir zamanı olmuyor. O yüzden tekraren belirtmek gerekir ki teorik olarak yapılabiliyor olsa da hiçbir zaman akıllı telefonun okutma performansı endüstriyel el terminali kadar olmayacaktır.
Bunun istisnası ise şu; eğer günde 5-10 arası okutma yapıyorsanız, bu göze alınabilir bir sayıdır. Bu durumda akıllı telefonun barkod okutma için birkaç saniye zaman alması çok önem arz etmeyebilir. El Terminali Yerine Akıllı Telefon Kullanmak ancak bu durumda doğru olabilir.
SAĞLAMLIK FAKTÖRÜ
Bir diğer mesele ise sağlamlık. Elbette binlerce kez düşmeye, suya, toza dayanıklılık testleri yapılan el terminali üreticileri adeta bir komando eğitimi gibi bu zorlu koşullara dayanıklılık konusunda boşuna uğraşmıyor.
Akıllı telefonunuzun bir metreden düşmeye sadece bir kez hakkı var. Oysa el terminaliniz binlerce kez düşmeye dayanıklı. Saha koşullarında personelinize “Telefonuna çok hassas davran, çok dikkat et” de diyemiyorsunuz çünkü esas önemli olan sahada verimlilik. Mobil cihazınız size hizmet edecekken siz ona bakar, hizmet eder hale gelmemeniz gerekir. El Terminali Yerine Akıllı Telefon Kullanmak bu aşamada pek mantıklı gelmez.
Bazı kullanıcılar şöyle diyebiliyor bu faktöre karşı: “Akıllı telefon kırılınca çöpe atar, yenisini alırım, yine de dört telefon parası vermem”.
Evet, atabilirsiniz. Birinciyi ilk düşüşünde çöpe atabilirsiniz, ikinciyi de öyle, üçüncüyü de öyle. Dördüncüyü de çöpe atınca “Evet, şimdi maliyetleri eşitlendi” mi diyeceksiniz el terminaline geçerken? İki kat bütçe harcamış olacaksınız böylece.
Ayrıca kaynakları hızla tükenen dünyamızda elektronik geri dönüşüm ve doğa dostu yaklaşımlar hızla gelişirken bir teknolojik cihazı kullanıp kullanıp çöpe atmak ne kadar doğru?
İKİNCİ EL FAKTÖRÜ
Bir unutulmaması gereken nokta da şu; bir cep telefonunu sıfır olarak aldıktan sonra 6 ay içinde o artık demode bir telefona dönüşüyor. Elden çıkarsanız değeri kayboluyor. Oysa bir el terminalini 2 yıl kullandıktan sonra bile ikinci el satış yaptığınızda en az %50’sini geri almış olursunuz. Ya da yine Desnet’in 20 yılı aşkın senelik uzmanlığıyla verdiği bir diğer hizmet olan Eskiyi Getir Yeniyi Götür hizmetinden yararlanıp eski cihazınızı belli bir değere saydırıp yeni cihaza geçebilirsiniz. Bütün bunlar bir terminal için de geçerli, yüz terminal için de geçerli. Bütün bunları akıllı telefon ile yapmanız zor.